Apotheek Nieuwland

Lage Boog 134 3824EG Amersfoort Tel:033-4558512

Medische Encyclopedie

Inhoud

urokinase

Urokinase wordt gebruikt om bloedstolsels op te lossen.

Artsen schrijven het voor bij trombose (trombosebeen en longembolie).

Ook wordt het voorgeschreven bij verstopping van de shunt (slangetje) bij mensen die nierdialyse krijgen door een nierziekte.

Wat doet urokinase en waarbij gebruik ik het?

Trombosebeen

Als er schade is aan bloedvaten, kunnen we bloed verliezen. Als reactie klontert het bloed samen en vormt een bloedstolsel. Het bloedstolsel repareert de schade aan het bloedvat. Hierdoor stopt het bloeden.

Maar het bloedstolsel kan ook los raken van het bloedvat en in het bloed komen. Via het bloed kan het bloedstolsel ergens anders komen en een kleiner bloedvat afsluiten. Als dit bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit, spreken we van een trombosebeen.

Bij een trombosebeen kan het bloed minder goed stromen en krijgt het been te weinig bloed. Ook kan een ader helemaal afgesloten zijn. Uw onderbeen kan dan dik, rood en pijnlijk zijn.

Oorzaak
Bloedstolsels kunnen ontstaan in ruwe, ontstoken of beschadigde bloedvaten. Dit kan bijvoorbeeld bij ernstige aderverkalking (atherosclerose). Ook na operaties, bij kunstmatige hartkleppen of vaatprothesen kunnen bloedstolsels ontstaan. Zo`n bloedstolsel kan een bloedvat afsluiten, met soms ernstige gevolgen. Ook kan de bloedstroom losgeraakte stukjes bloedstolsel meevoeren die  verderop een bloedvat in het been afsluiten.

Werking
Urokinase wordt gebruikt om de bloedstolsels op te lossen. Zo kan het bloed weer goed stomen en krijgt het been weer voldoende zuurstof. 
 

Lees meer over trombosebeen . “

Longembolie

Als er schade is aan bloedvaten, kunnen we bloed verliezen. Als reactie klontert het bloed samen en vormt een bloedstolsel. Het bloedstolsel repareert de schade aan het bloedvat. Hierdoor stopt het bloeden.

Maar het bloedstolsel kan ook los raken van het bloedvat en in het bloed komen. Via het bloed kan het bloedstolsel ergens anders komen en een kleiner bloedvat afsluiten. Als dit bloedstolsel een bloedvat in de longen afsluit, spreken we van een longembolie.

Bij een longembolie kan het bloed minder goed stromen en krijgen de longen te weinig bloed. Ook kan een ader helemaal afgesloten zijn. U gaat dan sneller ademen en heeft pijn met ademen. Ook kan het zijn dat u slijm met een beetje bloed ophoest.

Oorzaak
Bloedstolsels kunnen ontstaan in ruwe, ontstoken of beschadigde bloedvaten. Dit kan bijvoorbeeld bij ernstige aderverkalking (atherosclerose). Ook na operaties, bij kunstmatige hartkleppen of vaatprothesen kunnen bloedstolsels ontstaan. Zo`n bloedstolsel kan een bloedvat afsluiten, met soms ernstige gevolgen. Ook kan de bloedstroom losgeraakte stukjes bloedstolsel meevoeren, die verderop een bloedvat in de longen afsluiten.

Werking 
Urokinase wordt gebruikt om de bloedstolsels op te lossen. Zo kan het bloed weer goed stomen en krijgen de longen voldoende zuurstof. 
 

Lees meer over longembolie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Bloedingen

    Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wond stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller bloedt of blauwe plekken krijgt. Ook zonder dat u zich (hard) stoot. 
    Zelden kunt u last krijgen van een bloedneus, bloeding aan het tandvlees, maagdarmbloeding, bloeding in de schedel of een bloeding in de buikholte.
    Heeft u een maag- of darmzweer? Dan bestaat er een grotere kans op bloedingen die moeilijk te stoppen zijn. Het gebruik van een maagbeschermend middel kan dit risico kleiner maken. Overleg hierover met uw arts.
    Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen.
    Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Koorts

  • Bloed in de plas

  • Longembolie

    Dit merkt u aan snel en oppervlakkig ademhalen, benauwdheid en pijn op de borst. Waarschuw direct een arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Beroerte

    Dit merkt u aan plotselinge klachten, zoals verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond) of verward spreken en denken. Verder aan verlammingen aan arm of been, uitval van delen van het gezichtsveld en tintelingen. Waarschuw onmiddellijk een arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn

    U merkt dit aan huiduitslag, jeuk, galbulten of 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.
    In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid, pijn op de borst, koude rillingen, zweten, flauwvallen of zwelling van het gezicht, mond of tong. Uw arts zal u tijdens het infuus goed controleren.
     

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik urokinase gebruiken met andere medicijnen?

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt in acute gevallen dit medicijn gebruiken tijdens de zwangerschap. Wel zult u meestal vlak voor de bevalling met dit medicijn moeten stoppen. Hierdoor is de kans op bloedingen kleiner. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
U krijgt het infuus in het ziekenhuis. Ondertussen houden uw arts of verpleegkundige in de gaten of u goed reageert.

Wanneer?
U krijgt het infuus als u een bloedstolsel heeft dat een bloedvat of shunt (slangetje bij dialyse) afsluit.

Hoelang?
Dit hangt af van uw situatie. Meestal krijgt u het infuus maximaal een paar dagen.

Terug naar overzicht